Το φύσημα της μύτης μπορεί να είναι μία πρόκληση για αρκετά παιδιά. Πολλές φορές βλέπουμε παιδιά με βουλωμένες μύτες που δεν ξέρουν πως να τη φυσήξουν ή πως να κρατήσουν ένα χαρτομάντηλο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συστηματικής εκμάθησης και είναι μία απολύτως χρήσιμη δεξιότητα. Ειδικά αυτή την περίοδο, στην οποία οι πρακτικές για την αποφυγή της εξάπλωσης μικροβίων είναι προτεραιότητα για όλους.
Το φύσημα της μύτης περιλαμβάνει βήματα και δεξιότητες που μπορεί να είναι δύσκολο για τα παιδιά να τα κατακτήσουν:
- Γνωρίζουν ότι η μύτη τους είναι βουλωμένη ή γεμάτη (συνειδητοποίηση του σώματος)
- Γνωρίζουν ότι πρέπει να φυσήξουν τη μύτη αντί να εισπνέουν εντονότερα (διαχωρισμός)
- Κρατούν το χαρτομάντηλο στη μύτη χωρίς να το καταστρέψουν (λεπτές κινητικές δεξιότητες)
- Φύσημα αέρα μέσω της μύτης και όχι από το στόμα (στοματοπροσωπικές κινητικές δεξιότητες)
- Πατούν το ένα ρουθούνι και στη συνέχεια το άλλο (λεπτές κινητικές δεξιότητες)
- Γνωρίζοντας ότι όλη η βλέννα έχει φύγει από τη μύτη (διαχωρισμός)
- Χειρισμός ενός χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου χωρίς την εξάπλωση μικροβίων (λεπτές κινητικές δεξιότητες και απτικές αισθητηριακές δεξιότητες)
- Πετούν το χαρτομάντηλο και πλένουν χέρια (εκτελεστικές δεξιότητες, επίλυση προβλημάτων, αισθητηριακή επεξεργασία, λεπτές κινητικές δεξιότητες)
8 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΦΥΣΑΝΕ ΤΗ ΜΥΤΗ:
1. Πρώτη κάνουμε εξάσκηση με το στόμα. Διδάξτε τα παιδιά να βάζουν ένα χαρτομάντιλο στη μύτη τους και να εξασκηθούν με αέρα από το στόμα τους. Με αυτό τον τρόπο, καταλαβαίνουν ότι η εξαγωγή του αέρα μπορεί να μετακινήσει το χαρτί. Μπορούν στη συνέχεια να προχωρήσουν στο κλείσιμο του στόματός τους και να φυσήξουν αέρα μέσα από τη μύτη τους.
2. Διδάξτε όταν δεν είναι άρρωστα. Αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη διδασκαλία των παιδιών να φυσούν τη μύτη τους. Οι γονείς συνήθως δεν θεωρούν ότι το φύσημα της μύτης είναι σημαντικό, μέχρι να υπάρξει συμφόρηση που εμποδίζει την αναπνοή. Όταν τα παιδιά προσπαθούν να μάθουν να φυσούν τη μύτη τους και αντιμετωπίζουν μια μύτη που τρέχει ή μπουκώνει, μπορεί να είναι απογοητευτικό για τα παιδιά να προσπαθούν να αναπνεύσουν κρατώντας το στόμα τους κλειστό. Δοκιμάστε την εξάσκηση στο φύσημα της μύτης όταν το παιδί αισθάνεται καλά.
3. Βάλτε νερό σε μία επιφάνεια ή σε ένα μεγάλο ποτήρι - Διδάξτε τα παιδιά ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μύτη τους για να φυσήξουν αέρα μέσω ενός ή και των δύο ρουθουνιών κάθε φορά, προκειμένου να φυσήξουν και να κάνουν κυματισμούς στην επιφάνεια του νερού. Ζητήστε τους να εξασκηθούν με τη μύτη τους.
4. Φτιάχτε μία ελαφριά μπάλα από χαρτομάντηλο ή πάρτε μία μπάλα του πινγκ-πονγκ. Βάλτε την μπάλα πάνω σε ένα τραπέζι και βάλτε το παιδί να τη φυσήξει με το στόμα. Μπορείτε να φτιάξετε και ένα λαβύρινθο με χαρτόνι. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με τη μύτη.
5. Φυσήξτε με το στόμα σε ένα καθρέπτη ή τζάμι για να θολώσει. Στη συνέχεια δοκιμάστε με τη μύτη.
6. Διδάξτε το παιδί για την εξάπλωση των μικροβίων. Δοκιμάστε παιδικά βιβλία, βίντεο και κοινωνικές ιστορίες.
7. Διδάξτε το παιδί να κρατάει ένα χαρτομάντηλο με το ένα ρουθούνι. Χρησιμοποιήστε το χέρι σας για να το πιέσετε. Τα παιδιά μπορούν να δοκιμάσουν αυτήν την ικανότητα επίσης, προσπαθώντας να κάνουν το χαρτομάντηλο να χορεύει με τη μία πλευρά της μύτης τους. Ονομάστε το "ιστό φαντασματάκι" και προσπαθήστε να κάνετε το χαρτομάντηλο να κουνηθεί.
8. Παίζετε ένα παιχνίδι του τύπου «Ο Simon λέει»… Το παιδί πρέπει να πάρει μεγάλη ανάσα, μετά να κλείσει το στόμα και να βγάλει τον αέρα από τη μύτη. Ξεκινήστε εσείς για να σας μιμηθεί.
Μετάφραση - προσαρμογή από: www.theottoolbox.com
Θανάσης Τσώλης
Ειδικός Παιδαγωγός
Επιστημονικός Υπεύθυνος
Ινστιτούτο Επικοινωνίας & Ανάπτυξης Παιδιού, "Λόγος & Έργα"
24ο ΧΛΜ Λ. Μαραθώνος, Διασταύρωση Ραφήνας
Σταθερό: 2294304643
Κινητό: 6944310900
Email: contact@logos-erga.gr
Comments