Παρεχόμενες Υπηρεσίες
Λογοπεδικός - Λογοθεραπευτής
Ο/Η Λογοπεδικός - Λογοθεραπευτής/τρια ασχολείται με:
-
την αξιολόγηση της ανάπτυξης της Επικοινωνίας,
της Ομιλίας και του Λόγου των παιδιών -
την πρόληψη
-
την ατομική/ομαδική θεραπεία δυσκολιών ή διαταραχών
στους παραπάνω τομείς -
την συμβουλευτική οικογενειών και σχολικών πλαισίων
Επιπλέον, δίνει στο γονιό τα "εργαλεία" για την κατανόηση
των επικοινωνιακών αναγκών του παιδιού και την αποτελεσματικότερη αλληλεπίδραση μαζί του.
Εργοθεραπευτής
Ο Εργοθεραπευτής ασχολείται με παιδιά με στόχο να τα βοηθήσει μέσα από σκόπιμες και σημαντικές για αυτά δραστηριότητες ώστε να βελτιώσουν τις κινητικές και γνωστικές τους δεξιότητες, να ενισχύσει την ποιότητα του παιχνιδιού τους καθώς και να μπορέσουν να είναι ανεξάρτητα σε δραστηριότητες αυτουπηρέτησης
Ο τρόπος που παρεμβαίνει είναι εξατομικευμένος για κάθε παιδί.
Περιλαμβάνει:
-
Εξειδικευμένες θεραπευτικές τεχνικές και προσεγγίσεις
-
Εκπαίδευση σε συγκεκριμένα έργα (π.χ. πώς να κόψει με ψαλίδι)
-
Προτείνει δραστηριότητες που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη του
-
Προσαρμόζει υλικά και περιβάλλον με στόχο να διευκολύνει το ίδιο το παιδί να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα του.
Παιδοψυχίατρος
Ο Παιδοψυχίατρος συνεργάζεται με τη διεπιστημονική ομάδα σε θέματα που αφορούν στην διάγνωση καθώς και στην κατάρτιση του προγράμματος αποκατάστασης.
Ανάλογα με το αίτημα, πραγματοποιεί συνεδρίες αξιολόγησης και παρακολούθησης της πορείας της θεραπείας του παιδιού, συνεδρίες συμβουλευτικής γονέων και οικογενειακές συνεδρίες.
Ψυχολόγος
Με εργαλείο το παιχνίδι που αποτελεί το φυσικό τρόπο έκφρασής τους, δίνεται στα παιδιά η δυνατότητα να εξερευνήσουν τον κόσμο. Μέσα από τη ζωγραφιά και τη δημιουργία ιστοριών, τα παιδιά μοιράζονται τη δική τους πραγματικότητα και ανακαλύπτουν το δυναμικό τους.
Ο ψυχολόγος τους εξασφαλίζει ένα σταθερό περιβάλλον εμπιστοσύνης όπου μπορούν να δοκιμάζουν με ασφάλεια συμπεριφορές και τρόπους επικοινωνίας και αναπτύσσουν τομείς όπως η αυτοπεποίθηση και η διαχείριση συναισθήματος.
Συμβουλευτική Γονέων
H Συμβουλευτική είναι μία σειρά συναντήσεων για τους γονείς με έναν θεραπευτή με σκοπό τη συζήτηση του τι μπορεί να γίνεται στο σπίτι ώστε να βοηθηθεί η εξέλιξη του παιδιού. Ο θεραπευτής έχει το ρόλο του διαμεσολλαβητή ανάμεσα στο παιδί και τους γονείς προσπαθώντας να «μεταφράσει» τις ανάγκες του ενός στη γλώσσα του άλλου.
Οποτεδήποτε κρίνεται ότι υπάρχουν δυσκολίες με την κατάσταση στο σπίτι ή ο,τι αφορά τα παιδιά, η Συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει. Συχνά λέγεται ότι όταν οι δύσκολες στιγμές στο σπίτι είναι πιο πολλές από τις ευχάριστες, είναι ώρα για Συμβουλευτική. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που η Συμβουλευτική δεν είναι απλώς βοηθητική αλλά απαραίτητη. Αν για παράδειγμα κάποιο από τα παιδιά είναι σε πρόγραμμα θεραπειών, οι γονείς είναι σημαντικό να κάνουν Συμβουλευτική για να συνοδέψουν το παιδί στην εξέλιξή του.
Επειδή η Συμβουλευτική αφορά το γονεϊκό ρόλο και τη λειτουργία της οικογένειας είναι σημαντικό να είναι παρόντες και οι δύο σύζυγοι. Έτσι μπορεί να γίνει μία συντονισμένη προσπάθεια και να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο. Συνήθως τα ζευγάρια κάνουν συναντήσεις με το σύμβουλο 1ή 2 φορές το μήνα αλλά εξαρτάται από την περίπτωση. Συμφωνείται συγκεκριμένος αριθμός συναντήσεων και ανάλογα με την ανάγκη επεκτείνεται.
Σύμβουλος είναι ένας εξειδικευμένος θεραπευτής, διαφορετικός από το θεραπευτή του παιδιού ώστε να μπορεί να διατηρεί μία αντικειμενική στάση και να κατανοήσει καλύτερα τη λειτουργία της οικογένειας. Βεβαίως επικοινωνεί σταθερά με το θεραπευτή του παιδιού και μπορεί να οργανωθούν και κοινές συναντήσεις.
Ειδικός Παιδαγωγός
O Eιδικός Παιδαγωγός δημιουργεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης βασισμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού, χρησιμοποιώντας σταθμισμένα εργαλεία αξιολόγησης και έγκυρες επιστημονικές μεθόδους.
Το παιδί μας δείχνει τον δρόμο και εμείς χρησιμοποιούμε τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και τις δυνατότητες του για να το βοηθήσουμε να ανακαλύψει νέους τρόπους μάθησης.
Θεατρικό Παιχνίδι
Μέσα από το Θεατρικό παιχνίδι επιτυγχάνεται η ανάπτυξη της συγκέντρωσης, της ενσυναίσθησης, της αυτοπεποίθησης,
και της κριτικής σκέψης.
Τα τμήματα χωρίζονται ανά ηλικία, έχουν περιορισμένο αριθμό
θέσεων και παρέχουν ομαδικά, δημιουργικά, μεθοδικά, στοχευμένα παιχνίδια με τεχνικές από τη θεατρική παιδεία.
Στόχος του Θεατρικού Παιχνιδιού είναι η ανάπτυξη: δεξιοτήτων, επικοινωνίας, έκφρασης, δημιουργικότητας, συνεργασίας, αυτοεκπλήρωσης και χαράς.