top of page

5 + 1 Χρήσιμες συμβουλές για την καθημερινή μελέτη στο σπίτι



Ο πιο βασικός κανόνας για την μάθηση είναι << θα μάθω αυτό που αναγνωρίζω την ανάγκη, ότι πρέπει να μάθω>>. Πείστε πρώτα τον εαυτό σας και μετά το παιδί, γιατί είναι χρήσιμο αυτό που θα μάθει. Απαντήστε του με επιχειρήματα, όταν θα σας ρωτήσει, << Γιατί να απαντήσω στις ερωτήσεις κατανόησης>> ή << Γιατί να κάνω τόσες προσθέσεις>>.

Δημιουργήστε κίνητρα. Ανταμείψτε το παιδί για την καλή του προσπάθεια με πράγματα που του αρέσουν. Θα βοηθήσει αρχικά το παιδί να συγκεντρωθεί και είναι προτιμότερο από την έμφαση στην τιμωρία. << Κάνε την άσκηση γρήγορα για να παίξουμε>> και όχι, << Αν δεν διαβάσεις, θα δεις την παιδική χαρά με τα κιάλια>>.

Κάθε παιδί χαίρεται όταν τα καταφέρνει. Δώστε έμφαση στα θετικά συναισθήματα που θα προκύψουν από την μελέτη, όπως << Σκέψου πως θα νιώσεις που θα νιώσεις που θα έχεις μελετήσει όλα σου τα μαθήματα, που θα γνωρίζεις πολλές απαντήσεις, που θα σου πουν μπράβο…>>.

Αποφύγετε λέξεις και φράσεις όπως, <<Πρέπει>>, <<Γιατί το λέω εγώ>>, <<Γιατί έτσι είπε η Κυρία>>, << Γιατί δεν θα κάνεις τίποτα στη ζωή σου αν… >>.

Συμφωνείστε μαζί με το παιδί την ώρα που θα ξεκινάει η μελέτη και τηρήστε όσο γίνεται πιο σταθερό πρόγραμμα. Η σύμφωνη γνώμη του θα το βοηθήσει να λειτουργήσει καλύτερα και θα του αναπτύξει ο αίσθημα της ευθύνης.

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και κάντε υπομονή. Πολύ υπομονή!

Αθανάσιος Τσώλης Ειδικός Παιδαγωγός

Απόφοιτος του παιδαγωγικού τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Συνεργάτης του Ινστιτούτου Επικοινωνίας και Ανάπτυξης Παιδιού «Λόγος & ‘Εργα» Tηλ. Επικοινωνίας: 2294304643, 6944310900

4 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page