top of page

Μια φορά κι έναν καιρό … ήταν ένα παραμύθι



Είτε το μεσημέρι για το φαγητό είτε το βράδυ για τον ύπνο το παραμύθι είναι συχνά μία από τις αγαπημένες ασχολίες των παιδιών. Ακόμη και τα πιο ζωηρά παιδιά την ώρα του παραμυθιού μεταμορφώνονται σε αγγελούδια. Αλλά τι κερδίζουν τα παιδιά όταν τους διαβάζουμε παραμύθια;

Πρώτα απ ‘όλα, αποκομίζουν σημαντικά οφέλη που σχετίζονται με την γλωσσική τους ανάπτυξη. Είναι πολλές οι έρευνες που δείχνουν ότι η ανάγνωση παραμυθιών στα παιδιά ήδη από την ηλικία των 6 μηνών διευκολύνει την ανάπτυξη της γλωσσικής τους έκφρασης αλλά και για την υπόλοιπη ζωή τους βοηθάει να εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους. Επίσης όταν τους διαβάζουμε παραμύθια, εισάγουμε το παιδί στον μαγικό κόσμο των βιβλίων που αν τον αγαπήσει δεν θα μείνει ποτέ χωρίς συντροφιά!

Στη συνέχεια, όσον αφορά τις γνωστικές δεξιότητες του παιδιού, όπως είναι λογικό η εξοικείωση με τα παραμύθια και τις ιστορίες βοηθάει στην ανάπτυξη της φαντασίας του παιδιού και της δημιουργικής τους σκέψης. Τα παιδιά δημιουργούν εικόνες για όλα τα θαυμαστά πράγματα που ακούν, μπαίνουν στη θέση του ήρωα, προσπαθούν να τον βοηθήσουν. Έτσι εξασκούν δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη και η επίλυση προβλημάτων. Τέλος, επειδή πολλά από τα παραμύθια προέρχονται από διαφορετικούς πολιτισμούς τα παιδιά αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την πολιτισμική ποικιλία και να εκτίθενται στην ιδέα της αποδοχής του διαφορετικού.

Ποικίλα οφέλη όμως προσφέρει το διάβασμα παραμυθιών και στη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Όπως είπαμε το παιδί μπαίνει στη θέση του ήρωα, ζει τα βάσανα και μοιράζεται τις επιτυχίες του. Μέσα από αυτές τις διακυμάνσεις το παιδί έχει την ευκαιρία να ανιχνεύσει διαφορετικά συναισθήματα. Στις φανταστικές περιπέτειες, τα παιδιά μπορούν να εκφράσουν την επιθετικότητά τους αφού στα πλαίσια του παραμυθιού είναι αποδεκτό να μισούν τον κακό. Επίσης τα παραμύθια με «σκοτεινά» θέματα όπου τα παιδιά εγκαταλείπονται λόγου χάρη, τους δίνουν έναν τρόπο να διασκεδάσουν το φόβο τους. «Τα παιδιά φοβούνται τους δράκους έτσι κι αλλιώς, τα παραμύθια τους μαθαίνουν ότι οι δράκοι μπορούν να σκοτωθούν» όπως είπε ο συγγραφέας G.K Chesterton. Ότι συμβαίνουν καμιά φορά άσχημα πράγματα είναι κάτι που μπορούν τα παιδιά να μάθουν από τα παραμύθια αλλά ταυτόχρονα διαπιστώνουν ότι υπάρχουν τρόποι να τα ξεπεράσουν. Έτσι σταδιακά αναπτύσσουν συναισθηματική ανθεκτικότητα.

Το πιο σημαντικό όμως όφελος για τα παιδιά όταν τους διαβάζουμε παραμύθια είναι το μοίρασμα. Στη διαδικασία της ανάγνωσης του παραμυθιού τα παιδιά και οι γονείς χαλαρώνουν όλοι μαζί, μοιράζονται ήρεμο χρόνο και έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και να ονειρευτούν όλοι μαζί. Το δέσιμο που αναπτύσσεται σε τέτοιες οικογενειακές δραστηριότητες κάνει όλα τα παραμύθια ανεκτίμητα. Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα…

Ζωή Μαργέλη Ψυχολόγος «Λόγος & Έργα» Ινστιτούτο Επικοινωνίας & Ανάπτυξης Παιδιού Τηλ Επικοινωνίας: 6944310900

0 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page