top of page

Η οικογένεια μετακομίζειΕίτε αλλάζουμε πόλη είτε απλώς οικοδομικό τετράγωνο, η μετακόμιση είναι μεγάλη αλλαγή και φέρνει αναστάτωση τόσο στους μεγάλους όσο και στα παιδιά. Στόχος είναι αυτή η αλλαγή να γίνει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα, με χαρά και αισιοδοξία.

• Αρκετός χρόνος προετοιμασίας

Ανεξαρτήτως ηλικίας αλλάζοντας σπίτι θα χρειαστεί το παιδί να αλλάξει την καθημερινότητά του. Είναι σημαντικό να έχει προετοιμαστεί καλά για να γίνει ομαλά η μετάβαση. Αυτό σημαίνει να προσπαθήσουν οι γονείς να δώσουν στο παιδί χρόνο για να εξοικειωθεί με την ιδέα της μετακόμισης και του αποχωρισμού από το παλιό σπίτι. Όσο πιο μεγάλο είναι το παιδί τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται για να τακτοποιήσει στο μυαλό του αλλά και στην πραγματικότητα τη δική του μετακόμιση.

Υπάρχουν βιβλία για να προετοιμάσουν το παιδί για όσα πρόκειται να γίνουν αλλά μία ζεστή οικογενειακή συζήτηση είναι πάντα η καλύτερη λύση.

• Εξήγηση της αιτίας

Μερικές φορές οι γονείς απλώς παρουσιάζουν στα παιδιά την απόφαση για την μετακόμιση χωρίς να τους δώσουν καμία εξήγηση. Όμως όσο πιο κατανοητή γίνει η δικαιολογία για αυτήν τη μεγάλη αλλαγή τόσο λιγότερο ευάλωτο και περισσότερο ασφαλές θα νιώσει το παιδί. Αλλιώς είναι πιθανόν να δυσκολευτεί να δεθεί με τον καινούργιο χώρο αφού θα θεωρεί ότι είναι προσωρινός. «Η δουλειά του μπαμπά είναι σε άλλη πόλη τώρα» είναι μία απλή εξήγηση για πολύ μικρά παιδιά αλλά όσο μεγαλύτερο είναι τόσο περισσότερες και αναλυτικότερες εξηγήσεις θα χρειαστούν.

• Εμπλοκή στις προετοιμασίες

Η ιδέα της αλλαγής σπιτιού απειλητική. Το παιδί καλείται να αποχωριστεί το δωμάτιό του, το σπίτι του και συχνά τον τρόπο ζωής του. Θα βοηθούσε οι γονείς να εμπλέξουν το παιδί στις προετοιμασίες όσο μπορούν περισσότερο. Αν και το ιδανικό θα ήταν συναποφασίσει το παιδί μαζί με τους γονείς για την επιλογή του σπιτιού ωστόσο η επιλογή επίπλων ή χρώματος για το δωμάτιο αποτελεί ικανοποιητική εναλλακτική.

Όσο περισσότερα πράγματα έχει διαλέξει το παιδί με το προσωπικό του γούστο τόσο γρηγορότερα αρχίζει να αγαπάει το καινούργιο σπίτι. Ακόμη και τις ημέρες της μετακόμισης το παιδί μπορεί να βοηθήσει στη συσκευασία των πραγμάτων του, ανάλογα βέβαια με την ηλικία του και μόνο αν το επιθυμεί.

• Έκφραση συναισθημάτων

Ας μην ξεχνάμε ότι και για τους ενήλικες του σπιτιού η μετακόμιση είναι πολύ απαιτητική διαδικασία. Αναπόφευκτα οι γονείς προβληματίζονται θυμώνουν και λυπούνται. Την θλίψη και το θυμό των γονιών τα παιδιά την αντιλαμβάνονται αμέσως. Αυτά τα συναισθήματα είναι καλό να εκφραστούν ανοιχτά από τους γονείς ώστε να νιώσουν και τα παιδιά ότι μπορούν να τα εκφράσουν επειδή είναι φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας αποχωρισμού.

Όμως, είναι σημαντικό οι γονείς να ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλο, να εκφράζουν τις ελπίδες και τα όνειρά τους και να είναι αισιόδοξοι. Μόνο τότε τα παιδιά θα νιώσουν πιο ήσυχα και έτοιμα για τις επερχόμενες αλλαγές.

• Σύνδεση με το προηγούμενο σπίτι

Την περίοδο της προσαρμογής στο καινούργιο σπίτι αποκτά μεγάλη σημασία η σύνδεση με το προηγούμενο. Το μικρό παιδί ίσως την πρώτη μέρα απλώσει όλα του τα παλιά παιχνίδια και το μεγαλύτερο παιδί ίσως θέλει από την πρώτη μέρα να βρει τους φίλους του στην παλιά γειτονιά.

Είναι ο τρόπος να χειριστούν την αλλαγή και να νιώσουν ότι δεν εξαφανίστηκε η παλιά τους ζωή.

Οι γονείς καλούνται να κατανοήσουν αυτήν την ανάγκη και να βοηθήσουν το παιδί να διατηρήσει αυτές τις γέφυρες (με τηλέφωνα, βόλτες, e-mails) για όσο διάστημα τις χρειάζεται. Όσο θα δένεται με το καινούργιο σπίτι θα τις χρειάζεται λιγότερο.

Ζωή Μαργέλη Ψυχολόγος «Λόγος & Έργα», Ινστιτούτο Επικοινωνίας & Ανάπτυξης Παιδιού Τηλ Επικοινωνίας: 6944310900


Η Ζωή Μαργέλη είναι ψυχολόγος και παιγνιοθεραπεύτρια.

Έχει χρόνια εμπειρίας στην θεραπεία παιδιών και την ειδική αγωγή.

Από το 2016 συνεργάζεται με το ινστιτούτο επικοινωνίας

και ανάπτυξης του παιδιού «Λόγος & Έργα» πραγματοποιώντας ατομικές συνεδρίες και εμψυχώνοντας ομάδες παιδιών.

5 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page